Näin esiinnyt videolla paremmin

HUOM! Tämä yllä oleva video on tuotettu aikana, jolloin tottelimme nimeä LK Media.

Näin esiinnyt videolla paremmin

Kun kerrotaan yrityksen tarinaa, ammattinäyttelijä ei aina ole se oikea vaihtoehto. Itse ainakin pidän huomattavasti uskottavampana sekä aidompana, jos yrittäjä itse kertoo mistä tässä yrityksessä oikeasti on kyse.

Esiintyminen kameran edessä ei kuitenkaan ole aina helppoa, vaikka ”esittäisitkin” itseäsi. Tässä blogissa käymmekin läpi Marko Poskiparran 3 vinkkiä, joiden avulla esiinnyt videolla paremmin.

Tutustu myös Markon verkkokurssiin: Vaikuttava viestintä -esiintymisvalmennus.

Itse kuvaus- tai äänitystilanteessa tuotantotiimi kyllä vielä ohjeistaa ja auttaa saamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen, joten onnistuminen ei ole pelkästään kuvattavan tai äänitettävän harteilla.

Vinkki #1 Harjoittele

Oli se kuvattava asia sitten mikä tahansa, harjoittele ennen kuvauspäivää. Kun harjoittelun aikana pyörittelee asiaa uudelleen ja uudelleen, ulosannista tulee selkeästi luonnollisempaa. Tämän lisäksi säästetään niin sinun kuin tuotantotiiminkin aikaa ja hermoja.

Etenkin jos kyseessä on spiikkaaminen tai puhuminen kameralle – harjoittelu näkyy niin kuvauksissa kuin lopputuloksessakin helppoutena sekä aitoutena. Spiikkiin valmistautuessa tekstiä voi lukea uudestaan ja uudestaan, ja jopa kokeilla puhua spiikki läpi ilman tekstiä omin sanoin. Spiikkaus sujuu huomattavasti helpommin, kun spiikattava teksti on sisäistetty kunnolla.

Spiikkiä harjoitellessa olisi hyvä keskittyä intonaatioon eli siihen miten sanoja painotetaan ja miltä ne kuulostavat. Esimerkiksi toteamukset lausutaan yleisesti laskevalla intonaatiolla, kun taas kysymyksissä intonaatio nousee loppua kohden.

Monesti jos kuvauspäivät venyvät, lopussa on fiilis, että nyt vain purkitetaan tämä loppuun. Tällaisen toiminnan lopputulos kuitenkin välittyy kameralle. Harjoittelun määrä siis näkyy myös lopputuloksessa.

Vinkki #2 Tee tukisanalista

Kirjoita tukisanalistaan ne pääpointit, jotka haluat kertoa kameralle. Rakenna tukisanalista siten, että siinä on 1–3 sanalla, aina sen osuuden tärkein sanoma. Tukisanat voit kirjoittaa vaikka isolle whiteboardille, josta niitä on helppo vilkaista.

Tukisanalistan teko myös auttaa strukturoimaan videonkulkua. Tukisanalistaa tarkasteltaessa nähdään nopeasti se, tulisiko jonkun kohdan olla eri paikassa, jotta viesti välittyisi paremmin.
Tukisanalista siis helpottaa puhumista kameran edessä, sekä parantaa viestin perille menoa.

Vinkki #3 Hymyile

Videokuvauksissa ja esiintymisissä samaa on se, että molemmissa pyritään välittämään tunnetta. Se kummalla on vahvempi tunne, oli kyseessä sitten esiintyjä tai katsoja, voittaa. Vahvempi tunne tarttuu aina. Tämän vuoksi hymy tarttuu katsojalle.

Mielenkiintoista tässä on myös se, että hymy kuuluu äänessä. Eli tilanteissakin, joissa tallennetaan pelkästään ääntä, hymyllä on suuri vaikutus lopputulokseen!

Tarinat jäävätkin juuri heränneiden tunteiden ansiosta katsojan mieleen. Mitä enemmän tunteita tarttuu tai herää, sitä paremmin yrityksesi jää mieleen.

Vili Santala
Toimitusjohtaja

Miten
voisimme
olla
avuksi?