Mistä mainosvideon hinta määräytyy?

HUOM! Tässä blogiartikkelissa olemme avanneet hinnoittelua Suomen Freelance-Journalistit ry:n tarjoamia tuntihintoja hyödyntäen. Jokainen tuotanto hinnoitellaan tapauskohtaisesti.

Palveluiden hinnoittelu on aina hankalaa, mutta mitä tapahtuu, kun käytännössä kaikilla on työkalusi takataskussa? Mainosvideoiden määrä on kasvanut markkinointityökaluna uskomattomasti viime vuosina. Tähän on vaikuttanut moni asia, mutta yksi suurimmista on varmasti kännyköiden kuvanlaadun paraneminen. Kuka vain voi koittaa kuvata hetken mielijohteesta videon ja näin pyrkii säästämään mainosvideon hinnassa.

”Koittaa” on kuitenkin sana, jota haluan painottaa. Ammattilaisten ei tulisi säikähtää itse tehtyjen videoiden muoti-ilmiötä. Osaaville markkinointi ja mainostoimistoille riittää työtä niin kauan kun maailmassa on yrityksiä.

VINKKI: Jos haluat tietää erilaisten mainosvideoiden hinnat siirry: Palvelut-osioon. Sieltä löydät tarkemmin eritellyt hinnat erillaisille toteutuksille!

Ammattilaisen jäljen kyllä huomaa

Vaikka kaikilla ihmisillä on samat lähtökohdat ruoan laittoonkin, eivät ravintolat ole mihinkään kadonneet. Taidokkaan ammattikokin neljän ruokalajin illallista osaa arvostaa enemmän, kun syö arkena makaronilaatikkoa ketsupilla.

Sama pätee videotuotantoon. Yritykset voivat ja itseasiassa niiden tulisikin tuottaa Instagramiin ja Facebookiin nopeita live-videoita tai lyhyitä tuote-esittelyjä. Toisinaan videolta kuitenkin kaivataan enemmän. Toisinaan tarvitaan ammattilaista. Tällöin työ tekijänsä löytää.

Näin mainosvideon hinta muodostuu

Käytän esimerkissä Suomen Freelance-Journalistit ry:n tarjoamia tuntihintoja. Tässä valo- ja videokuvaajille on laskettu ensimmäisen tunnin jälkeen laskutushinnaksi 111€/h. Suunnittelutyöstä laskutus on esimerkissä 60€/h. Todellisuudessa yritykset ja ammattilaiset kuitenkin laskevat osaamiselleen aina itse hinnan.

Karkeasti mainosvideon kulut voi jakaa osiin seuraavasti:

  1. Suunnittelu
  2. Matkakulut
  3. Kuvaus
  4. Musiikki
  5. Editointi

Yllä ei ole otettu huomioon projektikohtaisia kuluja, kuten jos videota varten joutuu ostamaan tarvikkeita, varaamaan vuokratilan tai palkkaamaan näyttelijöitä. En mene näihin syvällisemmin tässä kirjoituksessa, koska halusin pitää tämän mallin mahdollisimman yksinkertaisena.

Videon suunnittelu

Suunnittelu pitää sisällään kaiken, mikä tapahtuu projektin alkamisesta ensimmäiseen kuvauspäivään. Tähän sisältyy aina palaverit asiakkaan kanssa, videon toteutuksen mallinnus ja käsikirjoituksen tekeminen. Otan esimerkin, jossa suunnitteluun käytetään yksi päivä, eli kahdeksan työtuntia. Matkakulut laskutetaan aina tapauskohtaisesti.

Suunnitteluosuuden hinta on tällöin 8×60€=480€.

Kuvauspäivä

Kuvaus pitää sisällään kaiken, joka tapahtuu siitä hetkestä, kun kuvaaja saapuu kuvauspaikalle, siihen hetkeen, kun tavarat on pakattu. Tämä siis tarkoittaa, että vaikka aktiivista kuvausaikaa olisi kolme tuntia, voi kuvauspäivän kesto olla kokonaisuudessaan viisi tuntia.

Viiden tunnin kuvauspäivän hinta on tällöin 5×111€=555€.

Kuvaukset voivat kestää muutamasta tunnista aina useisiin viikkoihin

Editointi

Tämän jälkeen aloitetaan materiaalin läpikäynti ja editointi. Editointiajat riippuvat hyvin paljon siitä, millainen lopullisesta videosta tulee. Kahden tunnin podcastin editoi usein nopeammin, kuin 30 sekunnin mainosvideon. Editointi vie lähes aina enemmän aikaa, kuin itse kuvaaminen.

Esimerkissä lasken, että editointi saataisiin valmiiksi 2:ssa päivässä, mutta tämä tapahtuu hyvin harvoin. Etenkin jos videossa on paljon yksityiskohtia ja värikorjauksiin käytetään enemmän aikaa, voi lyhyen 30 sekunnin mainosvideon editointiin mennä viikkojakin, ennen kuin se on valmis.

Kahden päivän editoinnin hinta on tällöin 16×111€=1 776€

Editointiin kuluu lähes poikkeuksetta enemmän aikaa kuin kuvaamiseen

Yhteenveto mainosvideon hinnasta

Eli mainosvideolle jota suunnitellaan päivä, kuvataan viisi tuntia ja editoidaan 2 päivää, tulee hinnaksi 2 811€. Tähän lisätään musiikin lisensointi ja matkakulut, niin päästään oikeaan lukuun.

Nyt kysymykseen onko esimerkin video kallis vai edullinen?

Tähän ei ole yhtä vastausta. Yritys voi saada 2000€ investoinnilla uskomattoman määrän näkyvyyttä ja uusia asiakkaita, kunhan sen toteutus ja jakelukanavat ovat hyvät. Mutta todellisen arvon määrittävät yritykset itse.

Yrityksillä tulisi olla tiedossa omien tuotteiden katteet. Kun katteet ovat tiedossa, on helppo laskea mainosvideon tuoma hyöty euroissa. Jos tuotteen tai palvelun kate on 500€, niin 2000€ maksava mainosvideo on ollut taloudellisesti kannattava, kun asiakkaita on saatu 5 kpl lisää.

5 x 500€-2000€=500€

Viisi uutta asiakasta videon avulla ei kuulosta vaikealta, eikä se sitä olekaan. Tämän vuoksi videoiden suosio viime vuosina onkin kasvanut räjähdysmäisesti. Suoran rahallisen hyödyn lisäksi videolla kasvatetaan yrityksen näkyvyyttä ja luodaan brändiä.

Jos mainosvideon teko on ollut mielessä tai haluat tietää mainosvideon hinnoittelusta enemmän niin vastaan mielelläni kysymyksiin. Minuun saa yhteyden sähköpostitse tai alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

Olemme kirjoittaneet myös blogiartikkelin yritysvideoiden hinnoista. Blogissa käymme läpi tarkemmin erilaisten yritysvideoiden hintahaarukat.

 
Jesse Hongisto
Videotuotanto ja valokuvaus

Miten
voisimme
olla
avuksi?