Mainosvideon laatuun vaikuttaa kameran liikkeet, äänenlaatu sekä valaistus. Katseluaika laadukkaissa mainosvideoissa on huomattavasti pidempi kuin heikkolaatuisissa.
Sosiaalisissa medioissa (Facebook, Instagram, YouTube…) tulee vastaan jatkuvasti eri yritysten mainosvideoita. Monesti on erittäin helppo sanoa, onko toteutusta suunniteltu tai onko sen laatuun panostettu. Laatuun panostaminen ei aina tarkoita rahallista panostusta ja alla käsittelenkin kolme asiaa, joilla kuka vain pystyy parantamaan omien mainosvideoiden laatua!
Liike
Helppo tapa huomata ammattikuvaajan ja harrastajan välinen ero, on miten ammattikuvaajat käyttävät kameran liikettä hyödykseen. Seuraavan kerran kun katsotte elokuvaa tai ohjelmaa, niin katsokaa miten kamera tai kuvattava henkilö ovat jatkuvasti liikkeessä.
Täysin staattisia ottoja käytetään hyvin harvoin. Niihin on aina jokin syy. Tällaisia syitä, voivat olla esimerkiksi näyttää, miten henkilö on yksin jossain tilanteessa. Staattisia ottoja käytetään useasti mainosvideoissa myös kiinnittämään katsojan huomio haluttuun yksityiskohtaan.
Äänenlaatu
Mikrofoni ja äänilaitteet ovat usein viimeinen asia, johon panostetaan ostettaessa uutta kuvauslaitteistoa. Todellisuudessa hyvä äänenlaatu, on kuitenkin yksi tärkeimmistä investoinneista, mitä tulee videotuotantoon.
Hyvää äänenlaatua kehutaan hyvin harvoin mainosvideoissa, mutta jos äänenlaatu on huono, niin sen huomaavat ihmiset välittömästi.
Mikrofoneja on useanlaisia ja niistä jokainen palvelee parhaiten erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi normaalissa sisätiloissa toteutetussa haastattelussa, rintaan laitettava lavalier-mikrofoni on usein paras vaihtoehto. Sen voi kytkeä, vaikka suoraan puhelimeen. Tällöin saadaan useimmiten riittävän hyvä äänenlaatu.
Lavalier-mikrofonin huono puoli on, että sen asennus vie jonkin aikaa. Jos mikrofonin kiinnittää huonosti, voi vaatteiden kohina aiheuttaa paljon häiriöitä audiossa. Tästä johtuen se ei sovellu joka tilanteeseen.
Puhekielessä usein shotgun mikrofoniksi kutsuttava suunnattu mikrofoni, nauhoittaa parhaiten kaiken, joka on suoraan mikrofonin edessä. Se siis vaimentaa ääniä, jotka ovat mikrofonin sivuilla ja takana. Shotgun mikrofoni on hyvä, esimerkiksi ulkona kuvattaviin haastatteluihin, kun tilanteessa on enemmän taustamelua.
Shotgun mikrofonin heikkous on, että sen tulee olla todella lähellä kuvattavaa kohdetta, jotta siitä saa parhaan äänenlaadun.
Valaistus
Oikein valaistu mainosvideo on aina paremman näköinen, kuin jälkikäteen editoinnissa korjattu mainosvideo.
Uudet kamerat pystyvät suhteellisen tehokkaasti säätämään valotusta myös digitaalisesti. Todellisuudessa on kuitenkin helppo huomata, onko valaistus tehty digitaalisesti kameran asetuksissa, vai fyysisillä valoilla suoraan kuvauspaikalla. Suurin syy tähän on, että kamerat säätävät valoa muuttamalla ISO arvoa. Kuvausolosuhteiden hämärtyessä, kamera säätää ISO arvoa korkeammaksi. Mitä isompi ISO on, sen huonompi on kuvanlaatu. Tämä johtuu korkean ISO:n tuomasta kohinasta varjokohtiin. Yleinen muistisääntö, mitä pienempi ISO, sen parempi. Yllä olevalla videolla on havainnollistettu ISO:n vaikutus videon laatuun.
Kun valaisette kuvattavaa kohdetta, niin muistakaa aina käyttää samaa valotyyppiä koko kohteen valaisuun. Eri valotyypeillä on eri valolämpötila. Omassa kuvauksessamme käytämme tehokkaita valoja, joiden värilämpötila on säädetty 5200 kelviniin. Jos käyttäisimme samaa valkotasapainoasetusta normaalien huonevalojen kanssa, ei kuvan valkotasapaino ole oikea. Huonevalojen värilämpötila on 2700 kelviniä. Väärin säädetyn valkotasapainon seurauksena kuvasta tulee joko liian sininen (kylmä), tai oranssi (lämmin).
Kamerat osaavat myös säätää värilämpötilaa automaattisesti, mutta tällöin on suuri riski siihen, että kuvattaessa kamera säätää asetuksia kesken kuvauksen. Tämän huomaa usein vasta editoinnissa, kun huomataan, että videot ovat hieman eri sävyisiä. Valkotasapainoa voi tietenkin säätää myös editointiohjelmissa, mutta huomattavasti helpommalla pääsee, kun asetuksen säätää oikein jo kamerassa. Värilämpötilojen vaikutus videoon on havainnollistettu videolla!
Onko videoiden teko ollut mielessäsi? Käy katsomassa Palvelut -sivultamme tietoa erilaisista toteutuksista!