Mainosvideo on helppo kuvata, hyvän mainosvideon kuvaaminen onkin sitten hankalampaa.
Hyvän mainosvideon kriteereitä on monia. Omasta mielestäni tärkein asia on kuitenkin, että video herättää tunteita katsojassa.
Silläkään ei ole niin paljon väliä ovatko tunteet positiivisia vai negatiivisia. Kaikki muistavat jonkin mainoksen, joka on raivostuttanut heitä, mutta usein tästä samaisesta mainoksesta on myös paasattu kavereille.
No kaikessa kiukussa ihmiset osittain mainostavat tätä yritystä.
Itse muistan valittaneeni erään vatsaa rauhoittavan tuotteen mainosvideoista, mutta samaan hengenvetoon todennut, että tuote varmaan toimii, mutta mainos ärsyttää.
Huonoin mainos onkin siis unohdettu mainos.
Tässä 5 vinkkiä siihen miten saatte luotua mieleenpainuvan ja tunteita herättävän mainos- tai markkinointivideon.
VINKKI 1: Tarina on kuningas
Jotta video voi herättää mitään tunteita, vaatii se tarinan. Kuvitelkaa hotellimainos, jossa kuvattaisiin tyhjiä huoneita ja kylpylää?
Nyt kuvitelkaa sama mainosvideo, joka alkaa perheen astumisella tähän samaan kauniiseen huoneeseen ja huokaisevan helpotuksesta, kun laukut tipahtavat hellästi lattialle. Tämän jälkeen lasten riemua, kun he roiskivat vettä liukumäen päästä isän kasvoille. Mainos päättyy idylliseen ravintolaillalliseen naurun ja ilon keskelle.
Tarinan ei tarvitse olla monimutkainen ollakseen hyvä.
Siinä tulee kuitenkin olla alku, keksikohta ja lopetus. Virhe jonka huomaan usein videoilla, on että keskitytään liikaa keskikohtaan. Aloitus ja lopetus jäävät liian vähälle huomiolle. Tämä on täysin väärä ajattelumalli ja virhe saattaa maksaa teille tuhansia orgaanisessa näkyvyydessä.
Aloitus on ehkä videon tärkein osa. Sillä varmistetaan, että mainosvideo ylipäätään katsotaan. Vahva lopetus puolestaan jättää katsojalle juuri sen mielentilan joka on suunniteltu. Tässä tapauksessa, esimerkiksi yllä mainitussa kylpylämainoksessa, lopetuksen tarkoitus on vahvistaa katsojan hyvää oloa ja rauhoittaa. Samalla tuoden pienen kaipuun tällaiselle lomalle omalla kohdalla.
VINKKI 2: Kohdenna mainoksesi oikein ja räätälöi kohdeyleisölle
Jos mainosvideo olisi luoti, tulisi sen olla tarkkuuskiväärin, ei haulikon. Ennen kuin edes aloitamme mainosvideon suunnittelua, selvitämme asiakkaalta, millainen henkilö on heidän optimiasiakkaansa.
Vasta kun on selkeä kuva kohdeyleisöstä, voidaan lähteä järkevästi rakentamaan videon aihealuetta ja teemaa.
Palatakseni taas aiempaan kylpyläesimerkkiin. Tämä mainos voitaisiin kohdentaa 23-45 vuotiaille 2-3 lapsen perheille, jotka käyttävät vuodessa 500-2000e lomatuotteisiin.
Sama mainos ei toimi 85 vuotiaalle lapsettomalle eläkeläispariskunnalle, vaikka he käyttäisivät saman määrän rahaa lomatuotteisiin. Tätä varten samasta palvelusta onkin hyvä luoda useampi tarina eri kohdeyleisöille.
Toisinaan voidaan onnistua tekemään mainos, joka rikkoo näitä rajoja. Jälleen viitaten kylpylään, ei olisi mahdoton ajatus tehdä mainosta, jossa kerrotaan samaan aikaan kahden kohderyhmän tarina. Esimerkiksi perheen mukana voisi tulla heidän isovanhempansa. Samalla videolla leikataan kahden erilaisen lomailijan kokemuksiin. Tämä vaatii kuitenkin ammattilaisen silmää, jotta punainen lanka saadaan pysymään kokonaisuudessa, eikä laatu kärsi.
Tämän jälkeen tulee miettiä mitkä asiat puhuttavat asiakkaitasi ja tehdä taustatutkimusta ennen lopullisia päätöksiä. Alle vuosi sitten, jos puhuttiin pelaamisesta ja energiajuomia valmistava yritys haluaa viitata johonkin kovassa vedossa olevaan peliin, olisin ehdottanut Fortnite nimistä peliä. Nyt täysin samalle kohdeyleisölle saattaisinkin ehdottaa Apex –legends inspiroitunutta mainosta.
Alasta riippuen trendit saattavat muuttua kuukaudessakin. Tämä on myös hyvä syy käyttää mainosten toteutuksessa ammattilaista. Sillä meidän tehtävä on seurata näitä trendejä ja avustaa asiakasta oikeaan suuntaan.
VINKKI 3: Musiikilla ja äänillä syvyyttä mainosvideoihin
Itse kuuntelen musiikkia lähes aina. Kuuntelen musiikkia urheillessa, töitä tehdessä ja ajaessani. Musiikki on niin tärkeä osa tarinaa, että elokuvat käyttävät ison osan budjetistaan palkatakseen säveltäjiä luomaan täysin uutta musiikkia vain heidän elokuvaansa varten.
Jos ette ole vielä nähneet Koskenkorvan mainosvideota (alla), niin keskittykää kuuntelemaan mainosvideon ääniä. Mainos on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten sekä musiikki että muut äänet, kuten tarinankerronta antaa mainokselle luonnetta.
VINKKI 4: Kameran liikkeillä on merkitystä
Kameratyöllä saa luotua paljonkin erilaista tunnelmaa mainosvideolle. Vaikka meillä on kuvanvakaajat kameroillemme, ei niitä käytetä kaikissa tilanteissa.
Nopeatempoista toimintaa tai esimerkiksi urheilua kuvatessa annetaan kuvatussa materiaalissa usein säilyä pieni määrä liikettä ja tärinää. Tämä lisää videon aggressiivisuutta ja näin sopii tilanteeseen.
Erilaista kameratyöskentelyä voi hyödyntää samassakin videossa. Käytän jälleen esimerkkinä alun kylpylävideota. Tässä voitaisiin esimerkiksi alun huoneeseen saapuminen kuvat liikkuvalla kameralla, mutta vakaajan kanssa, tämän jälkeen kylpylässä enemmän käsin pidetyn tyylistä nopeaa toimintaa ja lopuksi ravintolasta muutamia staattisia kuvakulmia, joissa olisi esimerkiksi vain pieni zoom efekti.
VINKKI 5: Hyvin toteutettu twist
Tämä seuraava on tavallaan extravinkki, sillä aina tällaista ei tarvita, ja huonosti toteutettuna se voi olla jopa haitaksi mainosvideolle.
Eli twistillä tarkoitan jotain hauskaa ja mieleenpainuvaa kohtaa mainoksessa. Kuvitelkaa Game of Thrones -sarjassa vakava kohta, jossa toinen hahmoista heittää ohimennen vitsailevan lauseen, tai tapahtuu jotain muuta, joka rikkoo jännityksen.
Kun tällainen kohtaus toteutetaan hyvin, jää se katsojan mieleen ja saa mainoksenne erottumaan muista.