Rekrytointivideolla säästöjä ja tehokkuutta kasvuun

Uusien osaajien palkkaaminen on käynyt entistä vaikeammaksi. Emme elä enää aikoja, jolloin yritykset ”yksipuolisesti” päättivät kenet ottavat töihin. Yrityksellä pitää olla pitovoiman lisäksi myös vetovoimaa, jolla houkutellaan oikeanlaisia tekijöitä yrityksen listoille.

Rekrytointivideo tuo säästöjä

Jokainen rekrytointien parissa työskennellyt, oli kyseessä sitten pienemmän yrityksen toimitusjohtaja tai suuremman yrityksen HR-vastaava, tietää kuinka kalliita virherekrytoinnit ovat.
Virherekrytointeihin on pääsääntöisesti kaksi syytä:

    1. Vääränlainen palkattu
    2. Vääränlainen mielikuva palkkaajasta

Vääränlainen palkattu

Rekrytointiprosesseilla on mahdollista vaikuttaa todella suuresti siihen, minkälaisia hakijoita työilmoitus houkuttelee. Vääränlainen ilmoitus houkuttelee vääränlaisia hakijoita. Jos vääränlaisista hakijoista valitaan paras, ei hän välttämättä siltikään sovi yritykseen tai kyseiseen tehtävään.

Vääränlainen mielikuva palkkaajasta

Ehkä yleisempi virhe rekrytointiprosessissa on mainostaa yritystä väärällä tavalla. Viestintä saattaa antaa olettaa, että yrityksessä työskentely on säkkituoleissa chillailua ja yhteisiä ravintolaillallisia, kun todellisuudessa kyseessä saattaakin olla perinteikäs, hieman vanhanaikainen yritys. Palkattu henkilö kokee aikamoisen shokin asettuessaan taloksi ja ennemmin tai myöhemmin eroaa tehtävästään.

Laatu ennen määrää

Rekrytoinnissa volyymin ei tulisi olla se päämittari, jota seurataan. Tietynlaisella rekrytointivideolla saatetaan saada paljon hakijoita rekryputkeen, mutta tästä ei ole mitään hyötyä, jos hakijat ovat vääränlaisia. Lyhyelläkin matematiikalla voi päätellä, että useiden työhaastatteluiden järjestäminen (tuloksetta) syö niin aikaa kuin rahaa. Tästä syystä rekrytointivideota tehdessä tulisi miettiä todella tarkkaan minkälainen yritys olette, sekä minkälaisia tekijöitä oikeasti olette hakemassa.

Tämän pohjalta saadaan luotua huomattavasti tehokkaampi rekrytointivideo, joka näyttää yrityksenne oikealla tavalla sekä houkuttelee oikeanlaisia hakijoita.

Näin luodaan tehokas rekrytointivideo

Rekrytointivideoiden tuotannossa käytetään hyvin pitkälti samoja työkaluja kuin esimerkiksi brändivideoiden ja tuotevideoiden tuotannossa.

Kaikki lähtee suunnittelusta

Suunnitteluvaiheessa on erittäin tärkeätä, että videotoimisto tuntee niin rekrytointia suunnittelevan yrityksen kuin heille sopivan työntekijänkin profiilin. Me Valotella käytämmekin erikseen tätä varten suunniteltua työkaluja, jonka avulla opimme tuntemaan asiakasyrityksiemme sielunmaiseman ja ytimen sekä rekrytointivideoiden kohdalla luomme ideaali työntekijäprofiilin.

Tämän vaiheen jälkeen on huomattavasti helpompi lähteä rakentamaan oikeanlaista viestiä ja paketointia rekrytointivideolle. Tämän tarkoitus on varmistaa viestin tehokkuus (toisin sanoen rekrytoinnin toimivuus).
Kun olemme yhdessä asiakkaan kanssa tutustuneet yritykseen sekä ideaali työntekijään, on aika lähteä ideoimaan ja kirjoittamaan käsikirjoitusta videolle.

Tämä on se vaihe, jossa voimme vaikuttaa siihen kuinka suuren budjetin video tarvitsee. Tämän kirjoituksen lopusta löydät vielä hieman lisätietoa rekrytointivideon hinnoittelusta.

Rekrytointivideon kuvaus ja editointi

Suunnitteluvaiheen jälkeen tiedämme mitä, miten ja miksi olemme rekrytointivideota tuottamassa. Monesti rekrytointivideoon riittää 1-2pv kuvaukset, kunhan ne on suunniteltu hyvin etukäteen. Kevyimmillään laadukas lopputulos saavutetaan jopa muutaman tunnin kuvauksilla.

Rekrytointivideota kuvatessa meidän mielestämme on tärkeätä pitää aito meininki. Eli jos toimistonne ei ole super futuristinen tiedekeskus, niin siltä ei saa myös videolla näyttää. Tästä ei aiheudu muuta kuin pettymyksiä niin työnantajan kuin -hakijankin osalta (ja tämä tarkoittaa lisäkustannuksia).

Tässä esimerkkivideo Valoten tuottamasta rekrytointivideosta, joka kuvattiin 100%:sti aidossa ympäristössä. Asiakasyrityksen toimitusjohtajan ohjeistus työntekijöille (jotka näkyvät videolla) oli, että paikkoja ei siistitä, normaalit vaatteet päälle ja että kyseessä on normaali työpäivä. Tilanteita ei sen kummemmin lavastettu vaan videolla näkyy se aito arki, joka kyseisessä yrityksessä vallitsee.

 

Täsmäisku vai työnantajabrändäystä?

Kun rekrytointivideota aletaan suunnittelemaan, yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, että luodaanko kyseinen video tiettyä rekryä varten vai halutaanko videosta ”yleispätevä” eli video, jota voi käyttää myöhemmissäkin rekrytoinneissa.
Se kumpi on järkevämpi ratkaisu, riippuu aina täysin tilanteesta.

Jos yritys kasvaa kovaa vauhtia ja tarkoitus on järjestää useita rekrytointeja lyhyessä ajassa, järkevää olisi tuottaa yksi rekrytointivideo, jota pystyy hyödyntämään useamman kerran. Tästä tietenkin voidaan leikata useampia versiota.

Jos yrityksellä on taas yksi iso ja hankala rekrytointi vuodessa, saattaa olla järkevämpää satsata tähän ja samalla luoda juuri tähän tarkoitukseen sopiva video. Näin säästytään virherekrytoinnin harmeilta.

Rekrytointivideon hinta

Olemme toteuttaneet useita rekrytointivideoita eri suuruisilla budjeteilla. Budjetit ovat vaihdelleet 1 800€ ja yli 10 000€ välillä. Pääsääntöisesti voi kuitenkin sanoa, että hyvän rekrytointivideon saa toteutettua 3 000€ – 5 000€ investoinnilla. Tämä on investointi, joka maksaa itsensä erittäin nopeasti takaisin, koska yrityksestä annetaan heti kättelyssä oikeanlainen kuva ja hakijat ovat oikeanlaisia kyseiseen rooliin ja yritykseen.

Lue miten asiakkaamme, Awake.AI:n, mielestä rekrytointivideon toteutus sujui kanssamme: Yritys- ja rekryvideolla vauhtia kasvuun!

Vili Santala
Toimitusjohtaja

Miten
voisimme
olla
avuksi?