Tapahtumavideon hinta (selkein numeroin esitettynä)

 HUOM! Tässä blogiartikkelissa olemme avanneet hinnoittelua Suomen Freelance-Journalistit ry:n tarjoamia tuntihintoja hyödyntäen. Jokainen tuotanto hinnoitellaan tapauskohtaisesti.

Tapahtumavideo, aftermovie, preview… Tapahtumasta taltioidulle videolle on monta nimeä, mutta niiden päätarkoitus on aina sama – tuoda tapahtuma uusien silmien eteen ja houkutella kävijöitä tapahtumalle.

Olen aiemmin kirjoittanut blogin aiheesta, millainen on hyvä tapahtumavideo.

LUE BLOGI: Millainen on hyvä tapahtumavideo?

Alla kiteytettynä muutama tärkeä lause:

”Jos järjestätte tapahtumia, mutta ette tee niistä minkäänlaista videotaltiointia, jätätte yhden parhaimmasta työkalusta käyttämättä.

Videot saavat lähes poikkeuksetta parempaa orgaanista näkyvyyttä ja reaktioita mainonnassa.

Kun tapahtumalle luodaan video, kannattaa se toteuttaa sillä ajatuksella, että sitä voi myös käyttää tulevien tapahtumien markkinointiin. Tällöin yhdellä investoinnilla saa pitkäkestoisen hyödyn.

Videota voi jakaa ympäri vuoden. Sitä voi joissain tilanteissa jakaa myös yhteistyökumppaneille ja asiakkaille. Osa yrityksistä on ottanut tapahtumavideon myös osaksi myyntisalkkuaan. ”

Kuinka syvät taskut tarvitaan tapahtumavideoon?

Se, mikä tapahtumavideon hinta on, riippuu täysin, millainen video on kyseessä. Livevideo joltain työntekijältä kännykällä suoraan tapahtumasta ei maksa muuta kuin tämän työntekijän ajan ja palkan.

Livevideot ovatkin hyvä tapa houkutella päiväkävijöitä tapahtuman aikana. Ne eivät kuitenkaan ole tarkoitettu pitkäkestoiseen markkinointiin ja brändin kehittämiseen. Siihen tulisi tilata ammattimaisesti toteutettu videontuottaja.

Tässä kirjoituksessa keskityn markkinointikäyttöön tarkoitettuun tapahtuman ”videokoosteeseen”. Niin sanottuun hypen nostatukseen. Tapahtuman aftermovieen.

Tällaisen tapahtumavideon hinta vaihtelee 2000 – 5000 euron välillä, riippuen tapahtuman pituudesta, laajuudesta ja tuotannon suuruudesta.

SUUNNITELU: Kaikki lähtee suunnittelusta

Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty. Tämä todellakin pitää paikkaansa tapahtumavideoissa ja se näkyy lopputuloksessa.

Usein kun kokematon kuvaaja saapuu tapahtumapaikalle ilman suunnitelmaa, menee hän hämilleen tapahtuman laajuudesta ja kuvattavien asioiden määrästä. Lopulta kuvataan liikaa ja turhaa, jolloin asiakas maksaa sellaisesta työstä josta hän ei saa arvoa. Ja lopputuloskaan harvoin on hyvä.

Jos tapahtumajärjestäjän budjetti antaa periksi, käytämme mielellämme mahdollisimman paljon aikaa kokonaisuuden suunnitteluun. Mietimme musiikin valmiiksi ja teemme taustatyötä tapahtuman aihealueesta, tapahtumajärjestäjän brändistä sekä kohdeyleisöstä.

Oletuksena, että tuntiveloitus on 60 euroa, niin puolen päivän suunnittelu kustantaa 240 euroa. Tunnit harvoin osuvat samalle päivälle, mutta olemme huomanneet, että keskimääräisesti tapahtumavideon suunnitteluun menee 4 tuntia. Poikkeuksena tietenkin tapahtumat jotka ovat todella suuria sekä tilanteet joissa videosta halutaan erikoisempi toteutus (näyttelijöitä, tarinaa, useita sijainteja…).

KUVAAMINEN: Paikan päällä kuvaaminen

Tapahtumavideon hinta koostuu pääosin sen vaatimasta ajasta. Kolmepäiväinen tapahtuma jossa kuvataan kahtena päivänä, vaatii siis kuvausryhmän paikallaoloa kahtena päivänä.

Käytän esimerkissäni tuntiveloituksena Suomen Freelance-Journalistit ry:n tarjoamia tuntihintoja. Tässä valo- ja videokuvaajille on laskettu ensimmäisen tunnin jälkeen laskutushinnaksi 97€/h. Samalla sivulla on kuitenkin myös ilmoitettu yhden kuvaajan laskutus päivän työstä. Tämä on 727€ ja käytänkin tätä lukua esimerkissä, koska oletus on usein, että messuilla kuvataan koko päivä.

Tällöin siis esimerkiksi kolmen päivän messut, joilla kuvausta toteutetaan kahtena päivänä yhden kuvaajan toimesta maksaa 2 x 727€ = 1 454€.

Usein laadukkaan videon toteutus vaatii vähintään kahden miehen työryhmän. Tapahtumavideon hinta ei aina tuplaannu, mutta esimerkin takia tällöin kustannus paikalla kuvaamisesta olisi 2 908€.

EDITOINTI: Raakamateriaalista tapahtumavideoksi

Tämän jälkeen videota aletaan editoimaan. Editointiin voi upota helposti viikkokin, jos videosta halutaan todella näyttävä. Tässä esimerkissä oletan kuitenkin, että videon saa yhdessä päivässä editoitua. Silloin jälkikäsittely maksaa 8 x 97€ = 776€.

Tätä tapahtumavideota kuvattiin kaksi päivää ja editoitiin päivä:

 

Yhteenveto tapahtumavideon hinnasta

Kahtena päivänä kuvattavan videon kustannukset ovat siis seuraavat:

  • Suunnittelu: 240€
  • Kuvaus: 1 454€
  • Editointi: 776€

Eli esimerkinmukaisen tapahtumavideon kokonaishinta on 2 470€.

VINKKI: Jos samalle tapahtumajärjestäjälle tuotetaan useampi video, niin prosessit nopeutuvat. Tämän seurauksena myös tapahtumavideon hinta laskee! Usein myös tapahtumakuvauksia sovittaessa hintaa lasketaan, jos kuvattavia tapahtumia on useita.

Tähän päälle tulee usein hotelli yhdeksi yöksi, matkakulut ja esimerkiksi musiikkien lisensointi. Nämä ovat hyvin tapauskohtaisia, mutta voi olettaa, että nämä ovat yhteensä 250€. Kokonaisprojektin hinnaksi siis tulisi 2 720€.

Haluatko tietää tarkalleen paljonko teidän tapahtumasta tuotettu aftermovie maksaisi?

Vaikka koitin löytää tapahtumavideon hinnoitteluun tarkat luvut. Niin tässä pitää ottaa huomioon, että luovalla alalla eivät hinnat ole koskaan kiveen hakattuja. Tämän blogin tarkoitus oli antaa hieman kuvaa siitä mitä tapahtumavideot voisivat kustantaa, mutta todellinen tapahtumavideon hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti.

Mitä sitten mainosvideo maksaa?

Kirjoitin myös hyvin samanlaisen blogin aiheesta, mitä mainosvideon teko maksaa. Jos luitte tämän blogin kokonaisuudessaan, suosittelen ehdottomasti lukemaan myös mainosvideoita käsittelevän blogin.

LUE BLOGI: Mistä mainosvideon hinta koostuu?

Keskustelen mielelläni kanssanne erilaisista tapahtumavideoiden toteutuksista sekä annan tarkan hinnan räätälöitynä juuri teidän tapahtuman ja tarpeiden mukaisesti! Pistä vaikka alla olevalla yhteydenottolomakkeella viestiä niin päästään hommassa alkuun!

Jesse Hongisto
Videokuvaaja

Miten
voisimme
olla
avuksi?