Miksi tekstisisältö kannattaa tuottaa videoksi?

Video on vuoden 2021 trendaava puheenaihe. Tästä sosiaalisen median markkinointikeskustelu porisee päivät pitkät. Videot menestyvät, niihin sitoudutaan ja niihin reagoidaan. Pelkästään netti- ja tilausvideoiden katselu on lisääntynyt valtavasti. Eikä siinä kaikki. Videot myös tuottavat ja lisäävät ostohalukkuutta tutkitusti.


Mutta mistä lähteä tekemään, kun pöytä on tyhjä?

Tai ei ihan – onhan siellä sisältöä. Tekstiä. Kas siitä video!

Aarre ja avain voi olla jo jalkojen juurella. Se voi löytyä avaamalla koneen kannen heti tänään. On nimittäin vaikeaa kuvitella yritystä, joka ei olisi koskaan tehnyt mitään sisältöjä missään muodossa.

Kirjoitetun tai kuvallisen sisällön muuntaminen videoksi ei ole mikään uusi mullistus. Lähes kaikista kirjailijoiden menestysromaaneista on olemassa vähintään yksi elokuva (esim. Taru Sormusten Herrasta). Tietokirjailijatkin ovat saaneet kilvan itselleen erilaisia TV-ohjelmia, kun he ovat tehneet bestsellerillään läpimurron myyntitilastojen kärkeen (esim. Phil McGraw)


Mitä pitää huomioida, kun muuntaa kirjoitetun tarinan videotuotannoksi

Tekstin ominaisuus on aina ollut tila, jonka se jättää kuvitelmalle. Jokaisella voi olla erilainen tulkinta aiheesta. Tästä syystä Tuntematon Sotilas on kaikille ohjaajilleen erilainen versio. Se on heidän muodostama näkemys ja visio, miten kirjan tarina syttyy henkiin.

Hyvin tuotetussa sisältötekstissä on samanlaisia tunnusmerkkejä kuin hyvässä elokuvan draamankaaressa.

  • Alku sytyttää mielenkiinnon ja luo odotusarvon
  • Tarinan päähenkilöä tai pääsanoma avataan tunnepitoisesti
  • Pureudutaan kysymykseen, johon vastausta etsitään
  • Tarinassa on ”pihvi” eli tarkoitus tai ydinoivallus
  • Tarina vie eteenpäin, pitäen jatkuvasti sopivaa jännitettä yllä mitä seuraavaksi tapahtuu

Video on kuitenkin mediavälineenä erilainen. Se aktivoi kokemuksen kokonaisvaltaisemmaksi, koska matkaan tarttuu mukaan myös kuuloaisti. Tänä päivänä audion vaikutusta ei oikein vieläkään ymmärretä hyvin, vaikka maailma on täynnä todisteita sen radikaalista tehosta. Se muodostaa tunnetiloja, jotka saavat meidät löytämään meille sopivan farkkuliikkeen, sopivan viinin ravintolan listalta (Lähde: Cialdini – Pre-suasion) ja eläytymään tunnelmaan aina kyyneleihin asti.

Kaikista tärkeintä on, että katsot tekstiä. Mietit, mihin tarkoitukseen sen sisältö parhaiten sopii ja miten voisit kertoa saman asian niin, että herätät mielenkiinnon, ylläpidät jännitettä, saat kiteytettyä pääsanoman ymmärrettävästi ja saat rakennettua tunteen, joka johtaa haluamaasi lopputulokseen.
Aina ei edes tarvitse siirtää koko sisältöä videolle. Video voi olla referoitu, selkeytetty kiteytys tekstistä.

 

Entäs pituus – mikä on videon oikea mitta?

Seuraavaksi saatat kysyä, miten teen blogitekstistäni videon, koska teksti on niin pitkä ja perusteellinen? Ei kai kukaan jaksa katsoa pitkää videota?
Sisällön mitta on väärä lähtökohta sekä kirjoittaessa, että videota tehdessä. Vaikka markkinassa puhutaan lyhyiden videoiden trendistä ja tiivistämisen taidosta, pituus ei ole koskaan määritellyt mistä sisällöstä voi tulla menestys ja mistä ei (vai onko Taru Sormusten Herrasta lyhyt kirja tai elokuva?)
Kaikista eniten merkitystä on sillä, mitä arvoa tuotat yleisöllesi, mitä haluat sanoa, missä tilanteessa ja mikä yleisön aikomus on. Tässä kolme esimerkkiä:

  • Jos katsojan aikomus on oppia mahdollisimman yksityiskohtaisesti käyttämään kangaspuita, et voi tehdä hänelle 30 sekunnin videota.
  • Jos katsojan aikomus on viihdyttää itseään skrollailemalla sosiaalisen median feediä, viiden minuutin video voi olla liian pitkä.
  • Jos katsojan arvo on viihtyä, ottaa kipollinen popcorneja kainaloon ja rentoutua lauantaina, hänellä ei ole mihinkään kiire. Miksi pitäisi yrittää puristaa video minuuttiin?

Mieti siis, mikä käyttötarkoitus sisällölläsi on ja miten kertomus toimii parhaiten juuri siinä tilanteessa, jossa aiot videon yleisölle näyttää.

 

Videolla palvelet paremmin

Meillä tulee olemaan aina ihmisiä, jotka tykkäävät eniten joko lukea, katsella kuvia tai videoita. Kun siirrät markkinointisisältösi videotuotannoksi, laajennat välittömästi yleisöäsi ja parannat asiakaskokemustasi.
Jos palveluusi liittyy jokin olennainen asia, josta on olemassa ohjeteksti, mutta jotkut ihmiset eivät jaksa sitä lukea, he saattavat katsoa mieluummin ohjevideon.

Videosisällön upottaminen verkkosivullenne YouTube-soittimen kautta parantaa mahdollisuuksianne saada videoita Googlen orgaanisille hakutuloksille.
Pidä mielessä, että videoiden käyttöönottaminen ja hyödyntäminen on parempaa asiakaspalvelua. Jos laadukas asiakaspalvelu on erottautumistekijänne, sitä suuremmalla syyllä kannattaa ryhtyä muuntamaan tekstisisältöjänne liikkuviksi ja kuuluviksi.

 
Kyösti Iivonen
MarkkinointiMaestro Oy:n yrittäjä, jonka liekki palaa hyvästä sisältömarkkinoinnista. Hän kouluttaa markkinointia, suunnittelee konsepteja ja toimii copywriterina.

Miten
voisimme
olla
avuksi?