Voiko puhelimella kuvata yrityksen videot?

HUOM! Tämä blogikirjoitus ja -video on tuotettu aikana, jolloin tottelimme nimeä LK Media.

Älypuhelimien kamerat ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Uskallankin väittää, ettei suuri osa ihmisistä huomaa eroa puhelimella tai videokameralla kuvattujen videoiden välillä.

Puhelin on myös käytännössä jokaisella taskussa, joten se on helppo tapa aloittaa kevyt videotuotanto yrityksessänne.

On tilanteita, jolloin puhelimella kuvaaminen on jopa suotavaa. On myös tilanteita, jolloin kenenkään ei tulisi käyttää puhelinta kuvauslaitteena.

Tässä kirjoituksessa avaan, milloin puhelimen käyttö kuvauslaitteena on ok ja milloin ehdoton ei.

Puhelimella kuvaamisen plussat

Kuten ylempänä mainitsinkin, puhelin on laite, joka löytyy tänä päivänä käytännössä jokaisen taskusta. Tämä laskee huomattavasti videoihin siirtymisen kynnystä.

Aikana jolloin kevytkin videotuotanto vaati ison kamerakaluston mukana kuljettamista, oli se vaikeaa integroida päivittäiseen arkeen. Hetken mielijohteesta kuvattu haastatteluvideo jää tekemättä, koska kuvauskalusto on toimistolla.

Nyt sitä ongelmaa ei ole. Puhelin taskusta ja kuvaamaan.

+ Halpa aloittaa

Vaikka videokameroiden hinnat ovatkin tulleet alas ja muutaman tuhannen euron investoinnilla saa jo kohtalaisen videokaluston, on se kuitenkin ylimääräinen investointi, joka on melko perusteeton, ellei sille ole luvattua tuottoa.

Puhelin taas löytyy jokaisen työntekijän taskusta ja monet yritykset myös tarjoavat työntekijöilleen laadukkaat puhelimet edun muodossa.

Tällöin tuoteinvestointi on jo tehty ja ainoa asia mitä kulutetaan, on aika. Totta kai tämäkin on kulu, mutta se on siedettävissä, eikä sido pidemmäksi ajaksi, jos videot eivät lähdekkään vetämään.

+ Edulliset lisävarusteet

Ammattimaiset lisävarusteet, joiden tarkoituksena on parantaa kuvan- ja äänenlaatua, maksavat yleensä satoja, ellei tuhansia euroja.

Tällä hetkellä esimerkiksi hinta-laatusuhteeltaan ehkä paras kuvanvakaaja on DJI:n Ronin S. Kuvanvakaajan avulla saadaan, nimensä mukaisesti, vakaampaa kuvaa. Tätä blogia kirjoittaessa kyseinen kuvanvakaaja kustantaa 750€. Puhelimelle tarkoitettu saman valmistajan vakain taas maksaa 150€.

Sama pätee myös mikrofoneihin ja lähes kaikkiin muihin videon laatua parantaviin lisävarusteisiin.

+ Helppo tuottaa livevideoita

Livevideot ovat kovassa kasvussa, eikä syyttä.

Monet palvelut, kuten YouTube ja Facebook mahdollistavat livevideon lähettämisen suoraan mobiililaitteesta.

Livevideo on hyvä tapa tuoda esille yrityksenne päivittäistä toimintaa, tapahtumia ja esimerkiksi messuja. Fazerin livevideo Mignon-munien valmistuksesta pääsiäiseksi, keräsi 340 000 näyttöä ja yli 4 000 reaktiota.

Tämä on huikea markkinointi vain yksittäiselle sesonkituotteelle. Tuotantotiimiä tähän ei kuvauksen osalta tarvittu, joten kulut olivat erittäin pienet.

Puhelimella kuvaamisen miinukset

Mainitsin alussa, että suuri osa ihmisistä tuskin edes huomaa videokameralla ja puhelimella kuvatun videon eroa. Mutta se ei tarkoita, että niiden laatu olisi sama.

Puhelimet antavat usein hyvän kuvan, kun olosuhteet ovat ”täydelliset”.

– Jälkikäsittelyn rajallisuus

Puhelimet kuvaavat nykyään jopa 4K laadulla, mutta kaikki 4K ei ole saman arvoista.

Tärkeämpää on kameran kennon koko. Puhelinten kenno ei voi koskaan olla yhtä suuri kuin videokameroissa. Tästä johtuen videokamera saa aina vangittua enemmän valoa, ja näin saadussa kuvassa on laajempi dynaaminen alue. Eli nähtävä alue mustan ja valkoisen välillä.

Puhelimet myös pakkaavat videot siten, että niitä on melko vaikea esimerkiksi värikorjata jälkeenpäin. Usein pienetkin muokkaukset jättävät jälkeensä rumia jäänteitä. Tällöin siis saat juuri sen mitä kuvaat, eikä videon tyyliä voi muuttaa jälkeenpäin.

Syy miksi ammattikuvaajat asettavat kameransa kuvaamaan harmahtavaa vähäkontrastista kuvaa, johtuu siitä, että tästä kuvasta saa muokkaamalla juuri sen tyylisen kuin videon tuottaja haluaa. Tämä kaikki tapahtuu jälkituotannossa.

Haluatko vanhan tyylisen videon? Tai modernin ja hieman sinisen sävyissä olevan? Nämä onnistuvat, kun kuvataan videokameroilla.

Joissain puhelimissa on myös niin sanottuja ammattilaisasetuksia. Ne vaativat kuitenkin jo huomattavasti enemmän tietoa videokuvauksesta, ja usein jos on valmis käyttämään näitä asetuksia, suosittelisin jo investoimaan parempaan kuvauskalustoon, jossa on tasainen D-log, S-log tai muu Flat -kuvaprofiili.

– Ei sovi kaikkiin tilanteisiin

Nykyään osassa kalliimmissa puhelimissa on kaksi linssiä. Puhelimiin saa myös ostettua joitain lisäosia, joilla saa jossain määrin parannettu videon laatua.

Tämä ei kuitenkaan millään tavalla pysty kilpailemaan videokameroiden kanssa. Useissa kalliimmissa videokameroissa on irrotettava objektiivi. Tämä tarkoittaa, että kameran polttoväli ei ole sidottu yhteen arvoon.

Hyvä video koostuu yhdistelmästä laajakuvaa ja tarkkoja lähikuvia pidemmällä polttovälillä.

Pidemmän polttovälin linssit sopivat hyvin myös esimerkiksi haastatteluun, sillä niillä saavutetaan hyvä erotus kohteen ja taustan välille ja kasvojen muoto ei vääristy. Pitemmän polttovälillä tähän tarkoitukseen tarkoitan esimerkiksi 50-80mm objektiivia.

Mihin puhelin sopii kuvausvälineenä?

Yrityksen videoblogi

Yrityksen videoblogin tarkoitus on usein luoda henkilökohtaisempi yhteys katsojaan ja potentiaalisiin asiakkaisiin. Silloin puhelimen laatu on ihan riittävä.

Videoblogeissa jatkuvuus on erittäin tärkeää, ja niitä tulisikin julkaista vähintään viikoittain. Mielellään jopa päivittäin.

Tällaiseen videotuotantoon puhelin on helppo ja monesti riittävä ratkaisu.

Lyhyet haastattelu

Nopeat haastattelut ovat toinen tilanne, jossa puhelimella kuvattu videomateriaali on monesti aivan riittävää laadun puolesta.

Haastattelut kuvataan monesti staattisena, eli kamera ei videon aikana liiku. Tähän tarkoitukseen on kätevä asetta puhelin kuvaamaan vaikka tripodille (kolmijalkainen kamerajalusta).

Etenkin haastatteluissa äänenlaatu on todella tärkeää ja tästä syystä investointi äänentallennuslaitteistoon (mikrofoni + äänentallennin) on suotavaa. Puhelimen oma mikrofoni ei ole laadultaan tarpeeksi hyvä.

Sitten taas, jos haastattelusta halutaan laadukkaampi ja näyttävämpi niin kuvioihin tulee nopeasti kuvauskalusto. Näin haastattelusta saadaan mielenkiintoisempi ja mukavampi katsella.

Livevideot

Livevideoihin suosittelen lähes aina puhelimella kuvaamista. Se saattaa mennä aikamoiseksi säätämiseksi, jos livevideoita varten alkaa rakentamaan isoa kuvauskalustoa. Jos livetuotannot eivät ole teidän päätoimiala nii suosittelen pidättäytymään puhelimissa.

Puhelimella saatte suoratoistettua lähetyksen suoraan sinne haluamaanne palveluun (esimerkiksi Facebook, Instagram ja YouTube).

Laatu siinä hieman kärsii, mutta monesti livevideoissa pääroolissa on laadun sijaan sisältö ja sen tuoma lisäarvo.

Milloin kuvauskalusto tai kuvauksen ulkoistaminen?

Milloin sitten on aika ottaa raskaampi kuvauskalusto esiin tai ulkoistaa videontuotanto?

Mainosvideot

Vaikka se houkuttelisikin kuvata mainosvideo itse, niin pitää muistaa, että mainoksen tarkoitus on myydä tuotettasi. Jos olette palkanneet myyntiin ammattilaiset, tulisi myyntiin tulevan videon tekoon tehdä sama, jos haluaa tuloksia.

Markkinointivideot

Kun mainosvideot myyvät tuotteitanne, markkinointivideoiden tarkoitus on rakentaa teidän brändiä.

Ajatelkaa, millaisena haluatte, että teidän asiakkaanne (ja potentiaalisen asiakkaat) näkevät teidät. Jos myytte laatua, niin sen tulee ilmetä myös markkinointivideoissanne.

Investoimalla laadukkaaseen markkinointivideoon vahvistatte yrityksenne brändiä

Asiakaskokemusvideot

Toisin kun lyhyiden haastatteluvideoiden kohdalla, asiakaskokemusvideoiden kohdalla tulisi ottaa kaikki paukut käyttöön.

Asiakaskokemusvideonkin voi kuvata kännykällä yhdestä kuvakulmasta. Video käy kuitenkin nopeasti tylsäksi seurata ja näin sen tuoma hyöty pienenee suuresti.

Kun video on viihdyttävää katsoa, sen tuoma hyöty asiakkaille ja teille on todella suuri. Viihtyvyyttä voidaan parantaa esimerkiksi eri kuvakulmilla ja kuvituskuvalla.

Tällä tavalla luotu asiakaskokemusvideo antaa sen kuvan, että te tiedätte mitä te teette ja teidän kanssa on mukava tehdä bisnestä.

Uskallan myös väittää, että jatkossa teidän on helpompi saada asiakkaitanne kameran eteen, kun teillä on näyttää aiemmin tuotettuja, laadukkaita asiakaskokemusvideoita.

Tällä tavalla luotu asiakaskokemusvideo antaa sen kuvan, että te tiedätte mitä te teette ja teidän kanssa on mukava tehdä bisnestä.

Uskallan myös väittää, että jatkossa teidän on helpompi saada asiakkaitanne kameran eteen, kun teillä on näyttää aiemmin tuotettuja, laadukkaita asiakaskokemusvideoita.

Tässä oli lyhyt katsaus siihen, mitkä ovat kännykällä kuvaamisen hyödyt ja mitä haittoja siinä on. Kerroin muutamia tilanteita, jolloin kännykällä kuvaaminen on ihan hyväksyttävää ja muutamia tilanteita jolloin tulisi investoida kuvauskalustoon tai ulkoistaa videontuotanto.

Mutta…

Ennen videokalustoon investoimista tulisi ottaa huomioon kuitenkin se, että hyvä kalusto ei tarkoita hyvää lopputulosta. Laadukkaiden videoiden takana on aina laadukkaan kaluston lisäksi ammattilaiset, jotka ovat erikoistuneet videontuotantoon.

Laadukkaan kaluston hankkimisen lisäksi videotuotanto vaatii paljon aikaa suunnitteluun, kuvaamiseen ja editointiin. Tästä syystä suuri osa yrityksistä onkin päättänyt ulkoistaa videontuotantonsa tai jopa palkata työntekijäksi videotuotannon ammattilaisen.

Onko videoiden teko ollut mielessäsi? Käy katsomassa Palvelut -sivultamme tietoa erilaisista toteutuksista! 

Vastaan mielelläni, jos sulla on mitään kysyttävää videotuotantoon liittyen. Minuun saa yhteyden vaikka alla olevalla yhteydenottolomakkeella!

Jesse Hongisto
Videokuvaaja

Miten
voisimme
olla
avuksi?