Koulutusvideon hyödyt ja toteutus

 

HUOM! Tämä blogikirjoitus ja -video on tuotettu aikana, jolloin tottelimme nimeä LK Media.

Miksi yrityksenne tulisi luoda koulutusvideoita? Kysyisin itse, miksi yrityksenne ei loisi niitä? Hyvin toteutettu koulutusvideo luo arvoa niin kauan, kun toimintamallinne pysyvät samoina.

Luomalla koulutusvideon varmistatte, että koulutuksen standardit pysyvät vakioina. Video kouluttaa jokaisen työntekijän samalla tavalla, eikä se unohda yksityiskohtia tai poikkea toimintatavoista. En sano, että videot korvaisivat normaalin koulutuksen. Koulutusvideon tarkoitus onkin toimia perinteisen koulutuksen tukena.

Koulutusvideoilla säästät resursseja

Monet ovat varmasti nähneet yhdysvaltalaisten pikaruokaravintoloiden koulutusvideoita. Vaikka niitä nykyään katsotaan enemmänkin niiden hauskuuden takia kuin informaation, ei kukaan voi väittää, etteivätkö ne toimisi. Videolla voit kouluttaa miten grilliä käytetään ja pihvit paistetaan ilman, että yhtäkään grilliä tarvitsisi poistaa käytöstä koulutusta varten. Tällöin kaikki kokit ja grillit pysyvät käytössä, ja uusi työntekijä oppii työn taustalla.

Vältä informaatioähkyä

Koulutusvideon tehtävä on tarjota informaatiota sellaisessa muodossa, että se on helposti sisäistettävää. Tästä johtuen koulutusvideoiden olisi hyvä olla lyhyitä. Älä tunge liikaa aiheita yhteen videoon. Informaatioähky on koulutusvideon pahin vihollinen. Tältä vältytään, kun luodaan yhden pitkän videon sijaan useampi lyhyt video, joka keskittyy vain yhteen aiheeseen.

Näin toimimme esimerkiksi Nesteen kanssa. Loimme yhden pitkän videon sijaan viisi lyhyempää täsmävideota. Näin koulutettavan mielenkiinto jaksaa pysyä yllä ja sisältö on helppo sisäistää. Neste hyödyntääkin koulutusvideoita tällä hetkellä yli 200 toimipisteessään ympäri Suomea.

Laadulla suora vaikutus tehokkuuteen

Sen lisäksi että informaation tulee olla selkeää, tulee videon olla myös visuaalisesti sellainen, että sen jaksaa katsoa ilman keskittymisen herpaantumista. Laatu on siis tärkeää. Rytmitys, visuaaliset ominaisuudet ja selkeä audio ovat kaikki tärkeässä osassa.

Koulutusvideon laatuun vaikuttavat samat tekijät, kuin mainosvideoissa. Kirjoitin aikaisemmin blogikirjoituksen mainosvideoiden laadusta: NÄIN PARANNAT MAINOSVIDEON LAATUA!. Suosittelenkin lukaisemaan kirjoituksen (tai katsomaan videon).

Paljonko koulutusvideoihin kannattaa investoida?

Vaikka koulutusvideot pysyvätkin vain yrityksenne sisäisessä käytössä, tulisi niihin investoida vähintään yhtä tunnollisesti kuin markkinointi- ja mainosvideoihin. Koulutustarkoitukseen toteutetut videot säästävät yrityksellenne resursseja ja ketteröittävät toimintaa. Näin ne tuottavat arvoa, joka on suoraan mitattavissa euroissa.

Sen lisäksi, että koulutusvideoilla säästetään rahaa ja aikaa, niin niissä on yksi sellainen ominaisuus, jota harvoin tulee ajateltua. Ne nimittäin parantavat myös asiakaskokemusta.

Etenkin palvelualoilla, kun myyjät ovat saanet täsmälleen saman koulutuksen, niin asiakkaat voivat huoletta luottaa siihen, että palvelun laatu pysyy samana toimipisteestä huolimatta. Näin ollen kyseisissä paikoissa on mukava ja helppo käydä, oli kyseessä sitten Turun toimipiste tai Rovaniemen toimipiste.

Investoinnin euromääräistä suuruutta (tai pienuutta) on hankala sanoa, ilman hieman tarkempaa tarkastelua.

Kokonaisinvestointiin vaikuttavat:

  • Toteutettavien videoiden määrä
  • Suunnitteluvaiheen kesto
  • Kuvauspaikka
  • Kuvausten kesto
  • Editoinnin määrä

Hintahaarukka on kuitenkin karkeasti sanottuna 500 – 5 000 euroa.

Mistä toimenpiteistä koulutusvideoita voi tehdä?

Kun jokin toimenpide tai työtehtävä on yksinkertainen ja vaatii toistoa, on video todella hyvä työkalu sen opettamiseen. Kuten aiemmin mainitsin, video ei tee virheitä, eikä poikkea standardeista.

Miettikää kuinka paljon aikaa vie kouluttajalta kiertää fyysisesti jo kymmenenkin toimipistettä? Jos yrityksellä on yli 2 000 työntekijää, ei välttämättä ole edes mahdollista kouluttaa kaikkia työntekijöitä paikan päällä. Tällöin koulutusvideot ovat kustannustehokas työkalu. Sen voi välittömästi jakaa kaikkiin yrityksen toimipisteisiin, ja näin yhtenäistää yrityksen toimintatavat ja viestinnän nappia painamalla.

Jokaisella yrityksellä on vähintään viisi työtehtävää, jotka voisi kouluttaa myös koulutusvideon avulla, sitomatta yhtään esimiestä tehtävään. Vaikka et nyt näitä näkisikään, niin koulutusvideoita kuvaavat yritykset voivat auttaa näiden työtehtävien tunnistamisessa.

Onko teidän yrityksellä joitain työtehtäviä, jotka ovat suht yksinkertaisia ja vaativat toistoa. Jos on, ettekä ole vielä hyödyntäneet tehokkaita koulutusvideoita, niin pistäkää meille viestiä niin katsotaan yhdessä parhaat totetustavat teillekin käyttöön.

Onko videoiden teko ollut mielessäsi? Käy katsomassa Palvelut -sivultamme tietoa erilaisista toteutuksista! 

Jesse Hongisto
Videokuvaaja

Miten
voisimme
olla
avuksi?